Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Zupę tego typu miałem okazję zjeść w dobrej restauracji, w trakcie rodzinnej imprezy. Prosta, delikatna, pyszna i pożywna. Musiałem podobną zrobić samemu i wyszło bardzo dobrze :)

W przepisie najfajniejsze jest to, że potrzebne są do niego w zasadzie tylko warzywa i kilka podstawowych przypraw. Szczególnie w czerwcu, kiedy szparagów pod dostatkiem, jest to obowiązkowa pozycja w domowym menu.

Czas przygotowania

10-15 minut zajmuje przygotowanie składników, a następnie ok. 30 minut gotowanie zupy

Składniki

Jak widać na zdjęciu użyłem do ugotowania zupy ogólnodostępnych białych warzyw. Z podanych proporcji powinny wyjsć 3-4 porcje.

  • cztery duże, białe szparagi
  • dwa średniej wielkości ziemniaki
  • trzy korzenie pietruszki
  • jedna mała cebula
  • jeden-dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • opcjonalnie śmietanka do zup w ilości ok. pół małego kubeczka
  • sól i biały pieprz do smaku (może być również pieprz czarny, ale wtedy zupa nie będzie idealnie biała)
  • groszek ptysiowy bądź siekana natka pietruszki do podania

Zupa krem z białych warzyw

Przygotowanie zupy

  1. Wszystkie warzywa obierz ze skóry, od szparagów dodatkowo odłam dolne zdrewniałe fragmenty, a z pietruszki usuń szypułki.

  2. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby sięgała ok. 2-3 cm ponad warzywa. Dodaj jeszcze sól – kilka szczypt powinno wystarczyć, a w razie potrzeby można doprawić zupę pod koniec gotowania.

  3. Warzywa gotuj przez ok. 30 minut do czasu aż będą miękkie, a następnie zmiksuj bardzo dokładnie zawartość garnka aż do uzyskania gładziutkiego kremu bez najmniejszych grudek.

  4. Krem dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i opcjonalną śmietankę, i gotuj jeszcze kilku minut na mały ogniu.

  5. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub z dowolną ulubioną zieleniną, np. pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Zupa krem z białych warzyw

tagi: , , , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Zupa krem z białych warzyw”

  1. anna pisze:

    Bardzo pyszna zupka polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php