Zupę tego typu miałem okazję zjeść w dobrej restauracji, w trakcie rodzinnej imprezy. Prosta, delikatna, pyszna i pożywna. Musiałem podobną zrobić samemu i wyszło bardzo dobrze :)
W przepisie najfajniejsze jest to, że potrzebne są do niego w zasadzie tylko warzywa i kilka podstawowych przypraw. Szczególnie w czerwcu, kiedy szparagów pod dostatkiem, jest to obowiązkowa pozycja w domowym menu.
Czas przygotowania
10-15 minut zajmuje przygotowanie składników, a następnie ok. 30 minut gotowanie zupy
Składniki
Jak widać na zdjęciu użyłem do ugotowania zupy ogólnodostępnych białych warzyw. Z podanych proporcji powinny wyjsć 3-4 porcje.
- cztery duże, białe szparagi
- dwa średniej wielkości ziemniaki
- trzy korzenie pietruszki
- jedna mała cebula
- jeden-dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- opcjonalnie śmietanka do zup w ilości ok. pół małego kubeczka
- sól i biały pieprz do smaku (może być również pieprz czarny, ale wtedy zupa nie będzie idealnie biała)
- groszek ptysiowy bądź siekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie zupy
Wszystkie warzywa obierz ze skóry, od szparagów dodatkowo odłam dolne zdrewniałe fragmenty, a z pietruszki usuń szypułki.
Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą tak aby sięgała ok. 2-3 cm ponad warzywa. Dodaj jeszcze sól – kilka szczypt powinno wystarczyć, a w razie potrzeby można doprawić zupę pod koniec gotowania.
Warzywa gotuj przez ok. 30 minut do czasu aż będą miękkie, a następnie zmiksuj bardzo dokładnie zawartość garnka aż do uzyskania gładziutkiego kremu bez najmniejszych grudek.
Krem dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i opcjonalną śmietankę, i gotuj jeszcze kilku minut na mały ogniu.
Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub z dowolną ulubioną zieleniną, np. pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Bardzo pyszna zupka polecam