Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa krem z dyni – wersja orientalna

W trakcie jednej z moich podróży do Hong Kongu miałem okazję spróbować rewelacyjnej orientalnej zupy z dyni. Już od dawna nosiłem się z zamiarem odtworzenia tego smaku we własnej kuchni. Tak się składa, że pod koniec października dynia to jeden z bardziej popularnych produktów we wszelkiego rodzaju sklepach spożywczych i marketach. Jedni kupują ją w celach rozrywkowych, inni korzystają z dostępności tego warzywa i urządzają kuchenne halloween :)

Zupa z dyni - orientalny krem

Tradycyjna „europejska” zupa z dyni jest bardzo smaczna, zdrowa i atrakcyjna wizualnie, często jednak słyszałem opinie, że smakuje jak grochówka i tylko lepiej wygląda :) Mój przepis oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Jeżeli więc znudził Ci się rosół, czy żurek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki zupy dyniowej

  • jedna średniej wielkości dynia
  • jeden litr bulionu
  • dwa małe ziemniaki
  • dwie marchewki
  • jedna cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • miód lub cukier brązowy
  • wysokoprocentowa śmietanka
  • jedna cytryna
  • przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. warzywa obieram i kroję w grubą kostkę

  2. na patelnię dodaję trochę oleju i wszystkie warzywa (dynię, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek) mniejszymi porcjami podpiekam aż zaczną się mocno rumienić

  3. chwilę przed końcem obsmażania dyni dodaję miód albo cukier i staram się delikatnie skarmelizować zawartość patelni

  4. przyrumienione warzywa przekładam z patelni do garnka z bulionem

  5. do garnka dodaję przyprawy, czyli imbir (dużo imbiru), cynamon, kardamon, kurkumę dla wzmocnienia koloru oraz niewielką ilość chilli dla nadania delikatnie ostrego posmaku

  6. kiedy w garnku wylądują wszystkie warzywa gotuję zupę przez kilkanaście minut aż wszystkie składniki będą miękkie

  7. następnie miksuję całą zawartość garnka przy pomocy blendera – aż do uzyskania delikatnej jednolitej masy/kremu

  8. jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczam ją przegotowaną wodą

  9. do prawie już gotowej zupy dyniowej dodaję śmietankę

  10. wyciskam sok z połowy cytryny i dodaję go do garnka

  11. całość mieszam i doprawiam do smaku pieprzem i solą

Zupę z dyni podaję udekorowaną kleksem z gęstej śmietany lub jogurtu i posypaną grubo zmielonym pieprzem.

Danie to jest bardzo trudno zepsuć i nie należy martwić się proporcjami. Ja dopasowuję skład i ilość składników na oko, starając się dostosować do rozmiaru dyni jaką udaje mi się kupić. Zwykle gotuję większą ilość takiej zupy i nadmiar zamrażam w plastikowych pojemnikach – po kilkunastu dniach, kiedy znowu przychodzi ochota na coś bardzo smacznego, taki zamrożony zapas pozwala w ciągu kilku minut cieszyć się gorącą i smaczną zupą z dyni ;)

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 52 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

52 odpowiedzi na “Zupa krem z dyni – wersja orientalna”

  1. PrzepisyEweliny.pl pisze:

    Zupa krem z dyni to już stały element jesiennego menu w mojej kuchni. Muszę przyznać, że w wersji orientalnej zapowiada się bardzo smacznie :)

  2. Opowieści kulinarne pisze:

    Doceniam orientalność, te przyprawy znakomicie pasują do dyni, ale dodaję też coś swojskiego, jak. np. tymianek. No i posypuję zieloną pietruszką. Dynia, która rośnie wszędzie, doprawdy łączy kontynenty i kultury!

  3. Małgosia pisze:

    Ja dodaję więcej ziemniaków,dużo więcej czosnku oraz curry.
    Nie daje natomiast cukru ani miodu.
    Zupę z dyni gotuję od lat i zawsze duże ilości,jest dużo chętnych do jedzenia

  4. Marta pisze:

    Pytanie za tysiąc punktów.. czy dynia piżmową też można użyć do tego przepisu?

  5. Adellka pisze:

    Zupa pyszna ! najlepsza dyniowa w sieci :) nie ma co już szukać na innych portalach.
    dodałam prawdziwy tarty imbir.

  6. Ewal pisze:

    Polecam zupka przepyszna. Proponuję dodać do bulionu lub rosołu warzywa zasmażane na masełku.

  7. Ola0806 pisze:

    Jestem absolutnie zakochana w tej zupie ! Pyszna, sytna i rozgrzewająca, z grzankami komponuje się idealnie :) Gorąco polecam! :)

  8. Sylwia pisze:

    Właśnie ugotowana, przez cynamon i imbir nabiera trochę orientalnego smaku. Polecam

  9. Ania pisze:

    Gaspacho troche za duzo czosnku mi sie wydaje ale tak to jak najbardziej okej

  10. Werkka pisze:

    Do zupki polecam prażone ziarka słonecznika ;)

  11. alicja pisze:

    Zupę gotowałam jakiś czas temu. Lubię zupę dyniową i co jakiś czas gotuję. Wypróbowałam już sporo przepisów. Efekty były różne, na ogół nie było źle. Jednak ten przepis bije inne na głowę. I nie jest to tylko moja opinia, ale i moich gości. Jednoznacznie stwierdzili, że zupa świetna i co bardziej przebojowi – domagali się dokładki. Myślę, że ten przepis na długo będzie moim ulubionym na zupę dyniową. Dziękuję

  12. Maria M pisze:
    5

    Pierwszy raz wzięłam się za dynię. Ten przepis wydawał się przekonywujący. Trochę się motałam, ale i tak wyszła super.. Następnym razem dopieszczę. Zupka rewelacja i tak świetnie grzeje

  13. Aśka pisze:

    To najlepszy przepis na zupę dyniową, uwielbiam :)

  14. kira pisze:
    5

    właśnie ugotowałam – mniam, pycha!

  15. Ania pisze:
    5

    A dużo imbiru to znaczy ile ? :)

  16. Boga pisze:
    5

    zupa niewairygodna aksamitny smak i świetny kolor….dzięki za przepis

  17. Beata pisze:
    5

    Bałam się, ugotowałam pierwszą w życiu zupę krem z dyni. Zamiast kardamonu użyłam gałki muszkatołowej. Reszta zgodnie z przepisem (mniej więcej). Wyszła znakomita :)

  18. viola pisze:
    5

    zupa przepyszna najlepsza na drugi dzien , ale kazdemu polecma bo znika od razu :)

  19. monika pisze:
    5

    wow moja kulinarna wyobrażnia podpowiada ze zupa jest przepyszna, na pewno wypróbuję

  20. Nadyjka pisze:
    5

    Zupa przepyszna. Najlepsza na kolejny dzień,gdy się przegryzie. Nie czuć samej dyni lecz również resztę bukietu warzyw i przypraw. Zapisuję, bo jest to najsmaczniejsza wersja zupy krem z dyni.

  21. Beata pisze:

    Rewelacja !!!!!

  22. Beata pisze:

    Rewelacja … zupa pychotka …dziekuje za przepis

  23. Annnnnn pisze:

    Ja radze uważać z kardamonem, to ostra przyprawa, ja dodałam za dużo.

  24. AJS pisze:

    Polecam zamienic smietanke na mleko kokosowe. Smaki staja sie jeszcze bardziej niesamowite. Dla wyjatkowych amatorow „grzania” poza imbirem warto dodac mala swieza papryczke chilli :)
    Podana z grzankami – ta zupa to pelny obiad w zasadzie.
    Smacznego ;)

  25. Ostra pisze:
    5

    Super sprawa ta zupa. Ja od jesieni robię już ją piąty raz. Moje klimaty na rozgrzanie. Szkoda że już nie mam zapasów dyni i muszę czekać do jesieni.Idealna na wiele okazji i z tego przepisu smaczna. Dzięki

  26. martucha pisze:

    Pierwszy raz eksperymentowałam z dynią…super rozgrzewająca zupa:)będę dalej działać z Twoimi przepisami suuuper

  27. Agnieszka pisze:
    5

    Pyszna nawet dla nieprzepadających za ostrym jedzeniem. Świetnie czyści zatoki (imbir!). Polecam :)

  28. Gosia pisze:
    5

    Co roku robię zupę wg tego przepisu i wreszcie zdecydowałam się podzielić opinią – jest doskonała! Uwielbiam :)

  29. Justyna pisze:
    5

    Zupa jest na prawdę przyszna – wcale nie czuć charakterystycznej mdłej nuty smakowej jaką ma dynia. Zdecydowanie polecam ten przepis.

  30. Arlet pisze:
    5

    Wczorajsze popoludnie rozgrzewalo nas podobna zupka, ale przyznam, ze proponowana przez Ciebie Tomku wersja wydaje sie byc lepsza, biorac pod uwage karmelizowanie warzyw. Sprobuje z pewnoscia :)

  31. Marta pisze:
    5

    Jest pyszna! Ja na koniec posypałam jeszcze słonecznikiem. Nie jestem dobra w kucharzeniu, ale z Twoich przepisów zawsze wszystko mi wychodzi:)

    • Tomek Lach pisze:

      Marta bardzo się cieszę :) …a ja też nie jestem mistrzem kuchni, i staram się wszystkie swoje przepisy opisywać w taki sposób, żeby na 100% udały się każdemu kto ich próbuje :-)

  32. Kinga pisze:
    5

    Jutro planuję wykorzystać ten przepis – brzmi smacznie :). Zastanawiam się tylko, czy dodać do zupy mleczko kokosowe? Co sądzisz?

  33. Asia pisze:
    5

    mozna zaznaczyc, skopiowac do worda i druknac;) big deal;)zupa bardzo smaczna:Ddzieki:Duratowales moja dynie:D

  34. Basia pisze:

    Wyśmienita zupa ! gorąca polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

  35. Maria pisze:

    przepis interesujący, ale za dużo przepisywania , szkoda że nie można go wydrukować , duża strata!

  36. jaa pisze:

    Witam, z chęcią wypróbuję przepis, chciałam go też „na szybko” wydrukować ale nie ma takiej opcji…? szkoda.
    Pozdrawiam :-)

  37. Jagoda Szymanska pisze:

    ZNAKOMITA!

  38. Maja pisze:

    Super przepis-polecam!!!!

  39. ela pisze:

    zupa marzenie,nareszcie wiem co zrobić z dyni,moi domownicy się nią smacznie objadają,pozdrawiam:)

  40. Dybcia pisze:

    Rewelacja! Najlepsza zupa z dyni jaka jadlam!!! Jedynie dodanie soku z cytryny mi tu nie pasuje, bo jak to cytryna smak wszelki zabija. Drogi Tomku bardzo mnie intryguje w jakich to rozrywkach swiry w Hong Kongu stosuja to warzywo?!
    Pozdrawiam serdecznie

  41. Monia pisze:

    Super przepis-zapisuje go sobie:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php