Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa-krem z pora

Zupa-krem z pora

Por to chyba jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w wielu kuchniach. Okazuje się, że jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem. Pomysłów na pyszne dania z porem nie brakuje. Może być jedynie dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy, albo elementem dominującym. Dziś na blogu por jako główny składnik kremowej zupy.

Do przygotowania zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczą warzywa – ziemniaki, por, cebula ze szczypiorkiem i podstawowe przyprawy. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. A dodatek ziemniaków sprawia, że krem jest pożywnym daniem.

Zupa-krem z pora

Składniki

  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 3 duże pory
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g)
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. Podsmażone jarzyny zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

  4. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa-krem z pora

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego, domowych grzanek, czy po prostu dobrego pieczywa. Zupę z pora podaję najczęściej z grzankami czosnkowymi.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Zupa-krem z pora”

  1. Hania pisze:

    To ma być śmietana kwaśna czy słodka?

  2. Ewa pisze:

    Mega pyszka.Co prawda ja dodalam troche mniej pora, wiecej cebuli i ziemniakow i smietane 18%, bo tak mi sie zrobily zakupy, ale wyszlo przepysznie!!!

  3. Ania pisze:

    witam,
    Na ile porcji zupy jest ten przepis?

  4. Marta pisze:

    Mega!!! Pychotka, zrobiłam bez modyfikacji. Dodałam jedynie grzanki

  5. Agape pisze:
    5

    Prosty,szybki przepis,a zupa pyyycha!

  6. GosiaSkrajna pisze:
    5

    Zupę z porów odkryłam podczas wizyty w restauracji na 40 naszego przyjaciela. Jest cudna, smaczna, aromatyczna. I faktycznie najlepiej smakuje w grzankami. tak przynajmniej przemycam dzieciom :) pzdr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php