Dziś na blogu ląduje przepis na kremową zupę z pieczarkami w roli głównej. Pieczarkową w takim wydaniu lubię najbardziej – gęsta i bardzo aromatyczna.
Potrzeba zaledwie kilka składników, by przygotować coś pysznego. Wystarczą pieczarki i cebula, które podsmażam, a następnie zalewam bulionem drobiowym. Na koniec zupę miksuję z dodatkiem śmietany na aksamitny krem. Doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i serwuję posypaną natką pietruszki.
Składniki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji zupy
Przygotowanie
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, kilka większych sztuk pokrój na ćwiartki.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć cebulę. Zeszklij.
Dodaj grzyby i smaż, aż się zrumienią i odparuje puszczona przez nie woda (większe kawałki odłóż do dekoracji zupy).
Podsmażone składniki zalej gorącym bulionem drobiowym. Całość gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę nałóż do talerzy i dodaj odłożone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz