Gorący posiłek w postaci zupy skutecznie rozgrzewa i dodaje energii. Dziś proponuję prosty przepis na zupę pełną warzyw. To danie szybkie i mało skomplikowane, a przy tym niezwykle smaczne.
Zupa jarzynowa powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do zupy wykorzystałam warzywa – marchewkę, por, ziemniaki i brokuły. Na blogu znajdziesz już przepis na zupę-krem brokułową. Tym razem warzyw nie miksuję, pozostawiając różyczki brokuła w całości, ziemniaki kroję w kostkę, natomiast marchewki w talarki. Na koniec zabielam zupę śmietanką, ale nie jest to konieczne. Bez śmietany jarzynowa będzie równie smaczna.
Składniki
- 2 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
- posiekany koperek do podania
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchewki w plasterki. Pora umyj i pokrój w krążki.
Zagotuj wywar i wrzuć do niego pokrojone warzywa. Gotuj przez ok. 15 minut.
Brokuł podziel na różyczki i dorzuć do garnka. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekanym koperkiem.
Pyszna pachnąca zupka