Przepisów na potrawy z cukinii jest sporo – podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną czy gotowaną. Przyrządza się z niej zupy, dania główne, sałatki a nawet napoje i desery. Dziś na blogu ląduje przepis na zupę z cukinią.
Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, marchewkę i kukurydzę. Doprawiam świeżym i suszonym tymiankiem. Kupując cukinie wybieraj te o niedużych rozmiarach i intensywnej, zielonej barwie – mają delikatną skórkę i nie trzeba ich obierać.
Czas przygotowania
ok. 35-40 minut
Składniki
- 900 g cukinii (3 średniej wielkości cukinie)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała kolba kukurydzy lub mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- dodatkowo – gałązki świeżego tymianku do podania
Przygotowanie
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła. Na tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ziarna kukurydzy i marchewkę pokrojoną w plasterki. Podsmaż przez ok. 10 minut.
Wlej bulion i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez ok. 10-15 minut.
Cukinię dokładnie umyj (nie obieraj jej ze skórki) i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż aż cukinia będzie miękka.
Do bulionu dodaj podsmażoną cukinię i gotuj przez ok. 10 minut.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj tymianek.
Napisz pierwszy komentarz