Cukinię uwielbiam pod każdą postacią. Warzywo jest składnikiem wielu potraw w mojej kuchni – przekąsek, dań głównych czy zup. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na kremową zupę cukiniową z bazylią.
Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, pietruszkę i seler. Kupując cukinie wybieraj te o niedużych rozmiarach i intensywnej, zielonej barwie – mają delikatną skórkę i nie trzeba ich obierać. Dzięki temu zupa będzie miała intensywny zielony kolor.
Składniki
- 1 l wody lub bulionu warzywnego
- 2 cukinie + 1 cukinia do dekoracji
- 2 małe ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki, pietruszkę, selera umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skórki, dzięki temu zupa będzie miała intensywny zielony kolor) i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż przez około 5 minut.
Warzywa zalej ok. 1l wody lub bulionu i gotuj do miękkości warzyw.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Garnek zestaw z ognia i dodaj liście bazylii. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Zupę serwuj z warzywnymi wstążkami (z cukinii, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki i udekoruj zupę).
Napisz pierwszy komentarz