Kalarepę najczęściej zajadam w formie sałatki lub chrupię surową bez żadnych dodatków. Okazuje się jednak, że jest to warzywo, z którego wyczarować można znacznie więcej pyszności – można je faszerować, łączyć w potrawach z mięsem i innymi warzywami. Tym razem z kalarepy postanowiłam przyrządzić zupę-krem.
Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. To świetna propozycja na obiad, kiedy nie masz czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni. Wystarczy podsmażyć kalarepę wraz z listkami i cebulą, zalać bulionem i zmiksować.
Składniki
Zupa:
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 małe kalarepy z listkami
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- posiekany koperek do podania
Przygotowanie
Kalarepki umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki. Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś kolejne 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.
Zupę przelej do misek i serwuj z posiekanym koperkiem.
Napisz pierwszy komentarz