Krem z pieczonych warzyw to zupa, którą mogę jeść przez cały, okrągły rok. Za sprawą warzyw z piekarnika zupa ma cudowny, głęboki smak.
Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. To zupa, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. W piekarniku lądują ulubione warzywa – marchewka, burak, pietruszka w towarzystwie aromatycznych ziół i oliwy z oliwek. Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu. Upieczone warzywa wystarczy zmiksować na gładki mus, o konsystencji zupy każdy może zdecydować indywidualnie, dodając mniejszą lub większą ilość bulionu.
Składniki:
- 1,5 l bulionu jarzynowego
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm.
Pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Oprósz przyprawami, następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zalej gorącym bulionem.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami – grzankami, chipsami z warzyw czy świeżymi ziołami.
Napisz pierwszy komentarz