Rzodkiewka to warzywo, które najczęściej ląduje u mnie na kanapkach. Okazuje się, że znaleźć można dla niej wiele innych, pysznych zastosowań. Jedną z ciekawszych propozycji jest wiosenna zupa z rzodkiewką, ziemniakami i zielonym ogórkiem.
Korzystając z tego, że sezon na nowalijki w pełni postanowiłam trochę poeksperymentować. Zupę przygotowałam nie tylko z surową, ale także gotowaną rzodkiewką. Po ugotowaniu traci ona swoją ostrość i nabiera zupełnie nowego, delikatnego smaku.
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ziemniaki
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na tłuszcz wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut.
Do garnka dodaj rzodkiewki starte na tarce o większych oczkach (część pozostaw do dekoracji zupy). Całość duś przez kilka minut.
Podsmażone ziemniaki i rzodkiewki zalej wywarem i gotuj do miękkości ziemniaków.
Ogórek umyj, zetrzyj na tarce o większych oczkach i dodaj do zupy. Gotuj przez kilka minut.
Po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką.
Napisz pierwszy komentarz