Seler to chyba jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w wielu kuchniach. W tym pozornie nudnym produkcie kryje się wielki potencjał. Pomysłów na potrawy z korzeniowym warzywem nie brakuje. Dziś na blogu seler jako główny składnik pysznej zupy.
Wykorzystaj jego walory smakowe i doceń wartości odżywcze. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy.
Czas przygotowania
ok. 40 minut
Składniki
- 1 l bulionu jarzynowego
- 500 g korzenia selera
- 200 g pora
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- dodatkowo – gałązki świeżego tymianku, ulubiony ser żółty do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cebulę, seler i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora pokrój na ok. 1 cm plasterki.
W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę, pora i podsmaż. Dorzuć selera i ziemniaki. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Do garnka wlej wywar z jarzyn. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
Zupę dopraw suszonym tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Garnek zestaw z ognia i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
Dodatkowo zupę możesz wzbogacić o żółty ser. Zupę wlej do żaroodpornych naczyń, posyp startym serem i wstaw na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Podawaj z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Wyszło przepyszne, chociaż nie miałam tymianku. Polecam