Pochodzący z Indii chutney to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. To idealny dodatek do dań mięsnych i jarskich. Może być przyrządzany na słodko albo ostro. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw.
Tym razem przygotowałam chutney ze śliwek. Owoce łączę z czerwoną cebulą, winem i przyprawami – imbirem i goździkami. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste. Polecam tą znakomitą kompozycję.
Składniki:
- 500 g śliwek
- 125 ml czerwonego wina
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki imbiru
- 4 goździki
- sól do smaku
Przygotowanie
Śliwki umyj, osusz, przekrój na Cwiartki i usuń pestki.
Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż puszczą sok.
Dodaj cukier, wino, drobno pokrojoną czerwoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie a całość zgęstnieje.
Jaki to jest dokładny rodzaj śliwki? węgierka? ; )