Sierpień to miesiąc obfitujący w pomidory. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie przetworów z pomidorami w roli głównej. To już ostatnie dni na zapakowanie do słoików pysznych, aromatycznych pomidorów. Na blogu pojawił się już przepis na domowy ketchup i dżem z pomidorowy. Tym razem polecam przecier pomidorowy własnej produkcji.
Do przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory odmiany Lima. Są one mięsiste i mają mało soku, dzięki temu uzyskałam przecier o gęstej konsystencji. Zimą zawartość słoiczka posłuży do zupy pomidorowej, makaronu czy jako baza do różnych sosów.
Przygotowanie domowego przecieru
Pomidory sparz wrzącą wodą, usuń szypułki i gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki pomidorów umieść w garnku o grubszym dnie, dodaj sól i gotuj na małym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną i część soku odparuje. Mieszaj co jakiś czas.
Uzyskaną masę przetrzyj przez gęste sito za pomocą drewnianej łyżki.
Przetartą masę pomidorową umieść ponownie w garnku, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz przecier o gęstej konsystencji.
Gorący przecier umieść w wyparzonych, suchych słoikach i pasteryzuj (gotując w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików) przez około 15 minut od chwili zagotowania się wody.
Przecier to jeden z przetworów-klasyków, które co roku koniecznie muszę zrobić. Polecam robić go od razu z większej ilości pomidorów (min. 5 kg).