Lato a wraz z nim nowe sezonowe warzywa i owoce. Lipiec to dla mnie miesiąc jagód, malin, porzeczek i innych skarbów. Tym razem sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu brzoskwinie. Z owoców przygotowałam domowy dżem.
Przygotowanie przetworów z brzoskwiń jest bardzo proste, dlatego juz teraz zamknij smak owoców w słoiku i zajadaj się nimi przez cały rok. Słoiczek własnoręcznie zrobionego dżemu brzoskwiniowego będzie niezastąpiony zimową porą do naleśników, tostów, domowych wypieków czy po prostu jako smarowidło do pieczywa.
Przygotowanie
Brzoskwinie obierz, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
Owoce umieść w garnku z grubszym dnem, dodaj sok z cytryny i zasyp cukrem.
Umieść na palniku i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz moc kuchenki i gotuj na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszaj, by dżem nie przywarł do dna.
Dżem jest gotowy, gdy konsystencja jest na tyle gęsta, że dżem nabrany łyżką będzie z niej spadać płatami a nie spływać.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytego, wyparzonego wrzątkiem słoika i od razu zakręć.
Słoik odstaw do góry dnem, do ostudzenia.
Napisz pierwszy komentarz