Sezon na truskawki trwa dość krótko. Zamknij smak owoców w słoiku i zajadaj się nimi przez cały rok. Teraz jest najlepsza pora na przygotowanie domowego dżemu.
Dżem truskawkowy przygotowałam w tradycyjny sposób, bez dodatku cukru żelującego. Wzbogaciłam go jedynie o sok z cytryny. Zawartość słoiczka możesz wykorzystać do deserów – ciast, naleśników, rogalików, gofrów. Sprawdzi się doskonale jako smarowidło do kanapek. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka pieczywa posmarowana dżemem domowej produkcji.
Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części. Mniejsze truskawki zostaw w całości, większe przekrój na połówki.
Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby truskawki się zagotowały. Dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu zmniejsz ogień.
Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku).
Konsystencję dżemu można sprawdzić za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożony talerzyk wylej łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.
Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.
Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.
Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.
Napisz pierwszy komentarz