Od jakiegoś czasu goszczą u mnie czereśnie. Niestety sezon na owoce trwa zdecydowanie za krótko. Aby dłużej się nimi cieszyć zamykam ich smak w słoikach. Z czereśni przygotowałam pyszny dżem z dodatkiem kardamonu.
Połączenie czereśni z kardamonem to strzał w dziesiątkę. Aromat przyprawy doskonale współgra ze smakiem owoców. Własnoręcznie zrobione przetwory najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem. Dżem z czereśni to także świetny dodatek do każdego deseru.
Składniki
- 1 kg czereśni
- 250 g cukru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
Przygotowanie
Owoce umyj, osusz, pozbaw ogonków i wydryluj.
Czereśnie umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i kardamonem. Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Dodaj sok i skórkę z cytryny.
Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna.
Konsystencję dżemu sprawdzisz za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Po nałożeniu dżemu, brzeg słoika dokładnie oczyść. Następnie słoiki mocno zakręć.
Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.
Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.
Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.
Świetny przepis, bardzo polecam! Dałam trochę mniej cukru (160 g), bo wolimy bardziej dietetyczne konfitury, ale z całą ilością cukru dla łasuchów będzie z pewnością ok :)
Smak przepyszny, polecam!!! :)
Mam pytanie: jaką rolę odgrywa skórka z cytryny i sok z cytryny
Witam. Czy do czereśni , zamiast cytryny, mogę dać kwasek cytrynowy i w jakiej proporcji.
Witam
Czy czereśnie zasypane cukrem mogą stac w lodówce całą noc ?
Pozdrawiam
Można odstawić owoce na noc. W takich temperaturach lepiej trzymać w lodówce.