Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.

Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Grzyby marynowane najczęściej serwowane są jako przystawka i zakąska do napojów alkoholowych. Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego.

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Grzyby marynowane - składniki:

    • 500 g grzybów leśnych
    • 500 ml wody
    • 180 ml octu spirytusowego 10 %
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 duża cebula
    • 2 liście laurowe
    • 2 sztuki ziela angielskiego
    • 2 ziarna pieprzu
    • 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

Przygotowanie grzybów marynowanych

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Małe grzybki marynuj w całości, natomiast większe sztuki podziel na połówki lub ćwiartki.

  2. Wstaw garnek z osoloną wodą, wrzuć grzyby i krótko obgotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.

  3. Grzyby umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby opłukać je z piany i zahartować.

  4. Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i dodaj ocet. Ponownie zagotuj zalewę.

  5. W słoikach umieść gorczycę, obgotowane grzyby, obraną i pokrojoną w paski cebulę. Grzyby zalej wrzącą zalewą, zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do przestudzenia.

Zobacz również

tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 50 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

50 odpowiedzi na “Grzyby marynowane”

  1. Jadwiga pisze:

    Dzieki za przepis… Zrobię tak jak napisane. Najgorzej jest z tym wazeniem…..

  2. dorota pisze:

    Jest sezon, a więc na pewno skorzystam!

  3. Marta pisze:

    Zrobiłam grzybki z tego przepisu i wyszły pyszne :) dałam tylko odrobinę więcej octu – 200 ml, bo były opinie, że są delikatne.

  4. forest pisze:

    po 20 latach przerwy zrobiłem grzybki(siniaki, zwane też u nas żółciakami) , a że mój przepis został zapomniany, skorzystałem z powyższego. Czekałem pół roku. Dla mnie ciut za słodkie, może za mało octowe. ale i tak niemal idealne.

  5. Zdenek Osel pisze:

    Dlaczego autor tej strony nie odpowiada na pytania? To po co jest to forum ?
    Aby piać hymny pochwalne pod adresem autora ?……

    • komentator pisze:

      Tak Panie Osiel, szkoda ze nie odpisuje, ale dla mnie przepis super.

      Wyprobowalem na nie typowych grzybach, I wyszly super.
      Czasem pomaga troche doswiadczenie I tez internet jest pelen odpowiedzi , tylko nie zawsze latwo rozroznic ktore .

  6. AGUCHA pisze:

    Ile muszą dostać w tej zalewie żeby nadawały się do jedzenia i zdążyły się „przegryźć” z zalewą?

  7. Janusz pisze:

    Najlepszy przepis na ziemi. Dziękuje i pozdrawiam

  8. iva pisze:

    super przepis, dodaję trochę wiecej gorczycy,liści laurowych i ziela-zalewa jest akuratna, delikatna, a grzybki smakuja wybornie-polecam!

  9. Stan pisze:
    5

    Czy trzeba jeszcze dodatkowo psteryzować tak marynowane grzyby ?Pozdrawiam Stan

    • Jeżeli zalejesz gorące grzyby wrzącą marynatą i od razu zakręcisz słoik, a następnie odwrócisz go do góry dnem, to nie trzeba dodatkowo pasteryzować przetworu. Grzybki powinny w słoiku wytrzymać nawet kilka lat (w co wątpię – u mnie znikają dużo szybciej ;)) Natomiast, jeśli grzyby i marynata przestygły, to konieczna jest pasteryzacja.

    • Stan pisze:

      Kurcze grzyby ostudziłem jak w przepisie ;-) ale zalałem je wrzącą zalewą i odwróciłem słoik ( zakrętka zassała się ). Czy tak przygotowane nadal trzeba pasteryzować i jak długo. Dzięki za odpowiedzi.

  10. turbogrzybomen pisze:
    5

    My najpierw peklujemy w peklosoli i nacieramy majerankiem i szpikujemy słoniną a potem wieszamy zeby skruszały :) hahhaha żart przepisik dobry tylko my dajemy tyci więcej cukru i mini cebulki tak żeby na słoik był dwie trzy całe małe… zamiast piórek

  11. mmm pisze:

    szkl octu na 4 szkl wody to slabe beda..

  12. Agadu pisze:
    5

    Świetny przepis. Spróbowałam po trzech dniach. Pyszne, idealne po prostu.

  13. Elcia pisze:

    Ja daje dużo więcej cukru, bo lube słodko kwaśne, właśnie stygną, już mam na nie ochotę

  14. Żaneta pisze:
    5

    Super przepis taki jak lubię:-)Polecam

  15. Ula pisze:

    Czy 5 minut gotowania to nie za krótki czas? Grzyby nie będą surowe?

  16. Agnieszka pisze:

    Jak dlugo mozna przechowywać takie grzyby w sloikach?

    • Anna pisze:

      Takie grzyby możesz przechowywać latami. Jeśli są dobrze zapasteryzowane i się nie rozszczelnią, to nic nie powinno się z nimi stać.

    • Tomek pisze:

      Jadłem grzyby marynowane które miały 8 lat. Po śmierci rodziców ojczyma dopiero po 8 latach wzięliśmy się za remont i w trakcie opróżniania mieszkania znalezlismy kilka słoików marynowanych prawdziwków. Były idealne i świetnie pasowały do zimnej żubrówki :)

  17. Anabell pisze:
    5

    Rewelacja ! Nasza cała rodzina dziękuje Panu za przepis . Grzyby są wyborne !Dotychczas podawano mi z samego octu z gorczycą , w kisielowatej – nieprzyjemnej mazi . Nie lubiłam ich.Tu czarne łebki są aromatyczne /delikatnie czuje się cebulę+liść laurowy oraz ziele angielskie – z zalewy wkładam do słoiczka / a one tym właśnie pachną . Pozdrawiam Autora i obecnych na forum Grzybiarzy.

  18. Renata pisze:
    5

    Polecam , spróbowałam następnego dnia po zamarynowaniu-rewelacja jak ktoś lubi wyrazisty smak. Jedyne co to obgotowałam je z dodatkiem soku z cytryny na 500ml wody ok. 1/4 cytryny ,co daje im fajny kolor.

  19. Asica pisze:
    5

    Świetny przepis. Dziękuję. Dla mnie ważne ze bez gotowania słoików

  20. marecki pisze:
    5

    Swietny przepis

  21. Ela pisze:

    Czy cebulka idzie do grzybów na surowo?

  22. Anka pisze:

    Mniam, mniam
    Jestem laikiem co do przetworów.
    Grzybki z przepisu robiłam pierwszy raz.
    Wyszły pyszne. Dzisiaj robię następną partię, ale z marchewką.
    Przepis SUPER☺☺☺☺☺

  23. Renka pisze:

    Właśnie takie robię

  24. Rysiek pisze:
    5

    przepis ok.ja daje jeszcze papryczke chili lub inną ostrą, po plasterku marchewki na sloik, do słoika po pare ziarek pieprzu, ziela ang., jeden listek laurowy i jest ok.

  25. Eryk pisze:

    SUPER przepis grzybki takie jak lubię POLECAM .

  26. Gosia pisze:
    5

    Przepis idealny! Grzybki są idealnie wyważone smakowo, idealnie słone, słodkie i aromatyczne. Przepis smakuje jak grzybki mojej mamy, a ona niestety zawsze robi „na oko” i nie była w stanie powiedzieć mi ile, czego dodaje (z przepisu pominęłam tylko gorczynę, bo mama nigdy jej nie dodawała). Pozdrawiam i polecam KAŻDEMU!

  27. Young Multi pisze:

    Gut Gut

  28. Kasia pisze:

    Gdy zostanie mi zalewa mogę ją wykorzystać za parę dni ?

  29. Marcin pisze:
    5

    Wiem Serdecznie. Super przepis a danie przepyszne. Pozdrawiam Marcin.

  30. Aga pisze:

    Czy później trzeba pasteryzowac słoiki?

  31. Norbert pisze:
    5

    Przepis jak od moich rodziców. Tak się powinno robić grzybki. Polecam.

  32. Nowy pisze:
    5

    A po jakim czasie gotowe do sporzycia ??

  33. Wiesława Tylec pisze:

    grzybki przepyszne

    • Tigosiek17 pisze:

      Przecierz robisz grzyby od wiele lat ,to poco zagladasz tutaj.Twoje grzyby pamietam do dzisiaj jak bralismyje ze soba a Ty wolalas „tylko sloiki Mi przywiescie z powrotem”.To byly czasy !

  34. Nora pisze:
    5

    Zrobiłam dzisiaj kilka słoików. Przepis superfajny i bez marchewek (akurat nie miałam ). Pięknie dziękuję, dam znać jak wyszły grzybory! Dziękuję

  35. Ania pisze:
    5

    Właśnie grzybki się marynują. Już nie mogę się doczekać aż je zjem.

  36. Roman pisze:
    5

    Jedyny sensowny przepis.Kiedy widzę przepis 1szkl. octu na 1szkl. wody bez cukru, to wiem że gość nie ma pojęcia o przetworach, albo gotowanie grzybów przez pół godziny, flaki. Ja osobiście preferuję 1szkl. octu na 4szkl. wody i 4płaskie łyżki cukru, soli 1łyżeczka, pozostałe przyprawy w/g uznania.Pozdrawiam dobry przepis.

    • Tomek pisze:

      A już najlepiej tą zalewe po zagotowaniu skosztować i doprawić wg własnyvh preferencji. Ja dla przykładu na szklankę octu dodaje 3 szklanki wody 3 łyżki cukru i łyżkę soli. Zalewa jest dość ostra ale ja taką lubie Pozdrawiam

    • Nora pisze:

      Popieram :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php