Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.
Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Grzyby marynowane najczęściej serwowane są jako przystawka i zakąska do napojów alkoholowych. Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Grzyby marynowane - składniki:
-
- 500 g grzybów leśnych
- 500 ml wody
- 180 ml octu spirytusowego 10 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 sztuki ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
Przygotowanie grzybów marynowanych
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Małe grzybki marynuj w całości, natomiast większe sztuki podziel na połówki lub ćwiartki.
Wstaw garnek z osoloną wodą, wrzuć grzyby i krótko obgotuj na dużym ogniu przez około 5 minut.
Grzyby umieść na durszlaku i przelej zimną wodą, aby opłukać je z piany i zahartować.
Przygotuj zalewę – do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i dodaj ocet. Ponownie zagotuj zalewę.
W słoikach umieść gorczycę, obgotowane grzyby, obraną i pokrojoną w paski cebulę. Grzyby zalej wrzącą zalewą, zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i odstaw do przestudzenia.
Dzieki za przepis… Zrobię tak jak napisane. Najgorzej jest z tym wazeniem…..
Jest sezon, a więc na pewno skorzystam!
Zrobiłam grzybki z tego przepisu i wyszły pyszne :) dałam tylko odrobinę więcej octu – 200 ml, bo były opinie, że są delikatne.
po 20 latach przerwy zrobiłem grzybki(siniaki, zwane też u nas żółciakami) , a że mój przepis został zapomniany, skorzystałem z powyższego. Czekałem pół roku. Dla mnie ciut za słodkie, może za mało octowe. ale i tak niemal idealne.
Dlaczego autor tej strony nie odpowiada na pytania? To po co jest to forum ?
Aby piać hymny pochwalne pod adresem autora ?……
Tak Panie Osiel, szkoda ze nie odpisuje, ale dla mnie przepis super.
Wyprobowalem na nie typowych grzybach, I wyszly super.
Czasem pomaga troche doswiadczenie I tez internet jest pelen odpowiedzi , tylko nie zawsze latwo rozroznic ktore .
Ile muszą dostać w tej zalewie żeby nadawały się do jedzenia i zdążyły się „przegryźć” z zalewą?
Najlepszy przepis na ziemi. Dziękuje i pozdrawiam
super przepis, dodaję trochę wiecej gorczycy,liści laurowych i ziela-zalewa jest akuratna, delikatna, a grzybki smakuja wybornie-polecam!
Czy trzeba jeszcze dodatkowo psteryzować tak marynowane grzyby ?Pozdrawiam Stan
Jeżeli zalejesz gorące grzyby wrzącą marynatą i od razu zakręcisz słoik, a następnie odwrócisz go do góry dnem, to nie trzeba dodatkowo pasteryzować przetworu. Grzybki powinny w słoiku wytrzymać nawet kilka lat (w co wątpię – u mnie znikają dużo szybciej ;)) Natomiast, jeśli grzyby i marynata przestygły, to konieczna jest pasteryzacja.
Kurcze grzyby ostudziłem jak w przepisie ;-) ale zalałem je wrzącą zalewą i odwróciłem słoik ( zakrętka zassała się ). Czy tak przygotowane nadal trzeba pasteryzować i jak długo. Dzięki za odpowiedzi.
My najpierw peklujemy w peklosoli i nacieramy majerankiem i szpikujemy słoniną a potem wieszamy zeby skruszały :) hahhaha żart przepisik dobry tylko my dajemy tyci więcej cukru i mini cebulki tak żeby na słoik był dwie trzy całe małe… zamiast piórek
szkl octu na 4 szkl wody to slabe beda..
Z tego co wyczytałam, to tam jest niecała szklanka octu na dwie szkl. wody.
Świetny przepis. Spróbowałam po trzech dniach. Pyszne, idealne po prostu.
Ja daje dużo więcej cukru, bo lube słodko kwaśne, właśnie stygną, już mam na nie ochotę
Super przepis taki jak lubię:-)Polecam
Czy 5 minut gotowania to nie za krótki czas? Grzyby nie będą surowe?
Dokładnie . Ja gotuje 30 min na bardzo małym ogniu
Jak dlugo mozna przechowywać takie grzyby w sloikach?
Takie grzyby możesz przechowywać latami. Jeśli są dobrze zapasteryzowane i się nie rozszczelnią, to nic nie powinno się z nimi stać.
Jadłem grzyby marynowane które miały 8 lat. Po śmierci rodziców ojczyma dopiero po 8 latach wzięliśmy się za remont i w trakcie opróżniania mieszkania znalezlismy kilka słoików marynowanych prawdziwków. Były idealne i świetnie pasowały do zimnej żubrówki :)
Rewelacja ! Nasza cała rodzina dziękuje Panu za przepis . Grzyby są wyborne !Dotychczas podawano mi z samego octu z gorczycą , w kisielowatej – nieprzyjemnej mazi . Nie lubiłam ich.Tu czarne łebki są aromatyczne /delikatnie czuje się cebulę+liść laurowy oraz ziele angielskie – z zalewy wkładam do słoiczka / a one tym właśnie pachną . Pozdrawiam Autora i obecnych na forum Grzybiarzy.
Polecam , spróbowałam następnego dnia po zamarynowaniu-rewelacja jak ktoś lubi wyrazisty smak. Jedyne co to obgotowałam je z dodatkiem soku z cytryny na 500ml wody ok. 1/4 cytryny ,co daje im fajny kolor.
Można do obgotowania dodać 2 łyżki octu, będą jaśniutkie:)
Świetny przepis. Dziękuję. Dla mnie ważne ze bez gotowania słoików
Swietny przepis
Czy cebulka idzie do grzybów na surowo?
Mniam, mniam
Jestem laikiem co do przetworów.
Grzybki z przepisu robiłam pierwszy raz.
Wyszły pyszne. Dzisiaj robię następną partię, ale z marchewką.
Przepis SUPER☺☺☺☺☺
Właśnie takie robię
przepis ok.ja daje jeszcze papryczke chili lub inną ostrą, po plasterku marchewki na sloik, do słoika po pare ziarek pieprzu, ziela ang., jeden listek laurowy i jest ok.
SUPER przepis grzybki takie jak lubię POLECAM .
Przepis idealny! Grzybki są idealnie wyważone smakowo, idealnie słone, słodkie i aromatyczne. Przepis smakuje jak grzybki mojej mamy, a ona niestety zawsze robi „na oko” i nie była w stanie powiedzieć mi ile, czego dodaje (z przepisu pominęłam tylko gorczynę, bo mama nigdy jej nie dodawała). Pozdrawiam i polecam KAŻDEMU!
Gut Gut
Gdy zostanie mi zalewa mogę ją wykorzystać za parę dni ?
Ja wykorzystałam :)
Wiem Serdecznie. Super przepis a danie przepyszne. Pozdrawiam Marcin.
Czy później trzeba pasteryzowac słoiki?
Przepis jak od moich rodziców. Tak się powinno robić grzybki. Polecam.
A po jakim czasie gotowe do sporzycia ??
Spozycia oczywiscie tak sie rozpedzilem w pisaniu ze przysolilem blad sorki…
Ja czasem juz na drugi dzień otwieram bo jestem niecierpliwy i są OK
grzybki przepyszne
Przecierz robisz grzyby od wiele lat ,to poco zagladasz tutaj.Twoje grzyby pamietam do dzisiaj jak bralismyje ze soba a Ty wolalas „tylko sloiki Mi przywiescie z powrotem”.To byly czasy !
Zrobiłam dzisiaj kilka słoików. Przepis superfajny i bez marchewek (akurat nie miałam ). Pięknie dziękuję, dam znać jak wyszły grzybory! Dziękuję
Właśnie grzybki się marynują. Już nie mogę się doczekać aż je zjem.
Jedyny sensowny przepis.Kiedy widzę przepis 1szkl. octu na 1szkl. wody bez cukru, to wiem że gość nie ma pojęcia o przetworach, albo gotowanie grzybów przez pół godziny, flaki. Ja osobiście preferuję 1szkl. octu na 4szkl. wody i 4płaskie łyżki cukru, soli 1łyżeczka, pozostałe przyprawy w/g uznania.Pozdrawiam dobry przepis.
A już najlepiej tą zalewe po zagotowaniu skosztować i doprawić wg własnyvh preferencji. Ja dla przykładu na szklankę octu dodaje 3 szklanki wody 3 łyżki cukru i łyżkę soli. Zalewa jest dość ostra ale ja taką lubie Pozdrawiam
Popieram :)