Wrzesień to pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Oprócz dżemów, konfitur i kompotów w moim domu pojawiają się kiszonki. Tym razem sięgam po jabłka. Przygotowanie kiszonych jabłek jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczą – słoik, woda, przyprawy i oczywiście owoce.
Eksperymentuj! Kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z fermentacją to zachęcam do zapoznania się z tym wpisem – Fermentacja – jak zacząć?
Składniki:
- 1 kg małych jabłek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 litr wody
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- liście wiśni i czarnej porzeczki
Przygotowanie
Na dnie słoja ułóż liście wiśni i czarnej porzeczki.
Jabłka wyszoruj, pokrój na ćwiartki i ciasno układaj w słoiku, poszczególne warstwy dzieląc liśćmi.
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Dodaj goździki i liście laurowe.
Jabłka zalej gorącą, ale nie wrzącą zalewą.
Zakręć słoik, trzymaj w cieple przez 3 dni, następnie odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce.
A co zamiast liści wiśni i czarnej porzeczki czy można pominąć?