Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po rzodkiewki. Przygotowanie kiszonych rzodkiewek jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczą – słoik, woda, przyprawy i oczywiście rzodkiewki.
Składniki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Przygotowanie
Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
Przygotuj rzodkiewki – usuń łodygi i liście, a rzodkiewki dokładnie wyszoruj.
Na dnie dobrze umytego i sparzonego słoika ułóż – rzodkiewki, ząbki czosnku i przyprawy.
Zalej przestudzoną solanką, przykryj gazą i dociśnij rzodkiewki (np. małym talerzykiem), żeby nie pływały po powierzchni.
Odstaw rzodkiewki do kiszenia na np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.
Witam. Też chciała bym wiedzieć co mogę zrobić aby moje rzodkiewki przetrwały zimę?
Przepraszam, ale jestem laikiem w kwestii kiszonek. Czy przez 3 dni te rzodkiewki maja byc niezakrecone???
Witam, swoja przygodę z kiszonkami chce zacząć własnie od kiszonych rzodkiewek. co mogę zrobić aby moje rzodkiewki przetrwały zimę? Po 3 dniach zakręcić i spasteryzować słoiki? czy może masz jakiś inny sprawdzony sposób?