W okresie jesienno-zimowym szukamy superfoods wzmacniających naszą odporność. Bardzo ważne jest spożywanie probiotyków. Są nimi nie tylko fermentowane produkty mleczne, ale także kiszone warzywa. Lista warzyw, które można kisić jest bardzo długa. Tym razem w słoiku ląduje – kalafior, rzodkiewki i burak.
Przygotowanie kiszonych warzyw jest niezwykle proste w warunkach domowych. Wystarczy duży słoik, woda, przyprawy i ulubione warzywa. Kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Kiszonki dostarczą także wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych tj. wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 burak
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie
Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
Rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą i odetnij zielone części. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Buraka obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Warzywa na przemian układaj ściśle w słoiku. Zalej letnią solanką, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gorczycę.
Dociśnij warzywa (np. małym talerzykiem), żeby nie pływały po powierzchni. Odstaw do kiszenia na np. na blacie w kuchni na kilka dni. Kiszonki powinny być gotowe po 3 dniach.
Napisz pierwszy komentarz