Nawet najprostsze dania nabiorą zupełnie nowego, wyjątkowego smaku, jeśli tylko zapewnisz im dobre towarzystwo. Moim absolutnym faworytem jako dodatek do różnych potraw jest konfitura z czerwonej cebuli.
Świetnie komponuje się z wędlinami, różnymi odmianami sera, pieczonymi mięsami i pasztetami. Chutney z czerwonej cebuli doskonale podkręci smak zwykłych kanapek czy domowych burgerów.
Czerwoną cebulę łączę z winem, brązowym cukrem i octem balsamicznym. Do duszonej cebuli możesz również dodać np. kilka gałązek ziół lub przyprawy korzenne. Ja przygotowuję ją z dodatkiem suszonego tymianku. Polecam tą znakomitą kompozycję.
Składniki
- 4 czerwone cebule
- 125 ml czerwonego wina
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło i oliwę z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaj brązowy cukier, wino, ocet balsamiczny i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu.
Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.
Zazwyczaj robię taką ilość konfitury, że po kilku dniach nie ma po niej śladu. Przechowuję ją wtedy w lodówce. Jeśli jednak pokusisz się o przygotowanie większej ilości, to polecam zapakować ją do słoiczków i zapasteryzować.
kiedyś robiłem tą konfiture na sarniny –mistrzostwo świata. potem zapomniałem o tym, a teraz dodałem gluwein i wyszło jeszcze lepsze , cudowna słodycz i ziolowo piernikowa nuta !!!do sera koziego i gruszki bedzie sztos!!
Jakie wino? Słodkie, wytrawne?
dowolne :)
Jakie wino czerwone do tej konfitury? slodkie czy wytrawne?
Będę robić pasztet i konfiturę z cebuli, po przepisie widzę ,ze będzie coś wyjatkowego.dziekuje
Do burgera idealna:-) przepyszna