Zarówno ogórki małosolne jak i kiszone są dwoma etapami tego samego procesu. Najpierw, po około 2-3 dniach mamy ogórki małosolne, które po kilkunastu stają się kiszonymi. Czy są jednak jakieś inne różnice?
Składniki
Pierwszą różnicę między ogórkami kiszonymi i małosolnymi zauważyć można już na etapie komplementowania składników. A konkretnie używanych przypraw. O ile do ogórków małosolnych wystarczy sól, koper, czosnek i chrzan, o tyle do kiszenia warto dodać jeszcze liść laurowy i gorczycę.
Przygotowanie
Kolejną różnicą pomiędzy ogórkami kiszonymi i małosolnymi, którą widzimy podczas przygotowania jest sposób dodawania przypraw. Do słoika z ogórkami kiszonymi najpierw (na dno) wkłada się dodatki (np. gorczycę, liść laurowy, czosnek), a dopiero potem ogórki. W drugim przypadku dodatki wkłada się do słoika pomiędzy ogórki.
Właściwości
Ogórki małosolne w związku z tym, że krócej są w zalewie dają większe walory smakowe samego ogórka. Sprawia, że jest on mniej kwaśny. Wraz z postępującym kiszeniem poziom kwasowości się podwyższa. Ponadto warto dodać, że ogórki małosolne (podobnie jak kiszone przez dłuższy czas) są także niskokaloryczne, więc idealne nadają się dla osób na diecie.
Napisz pierwszy komentarz