Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki. Owoce są wdzięcznym materiałem kulinarnym. Przygotowuje z nich desery, ciasta, kompoty oraz przetwory. Dziś proponuję domowe śliwki kiszone.
Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Do słoika z owocami dorzucam kilka goździków i listki wiśni lub porzeczki. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje cenne, naturalne składniki, szczególnie witaminę C. Ponadto odznaczają się niezwykłymi walorami smakowymi. Śliwki, które dziś serwuję są niesamowite – słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
- 1 kg śliwek
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 goździki
- 2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.
Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.
Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4-5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Jak długo powinny się macerować śliwki? Nie wiem po ilu dniach nadają się do spożycia.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Agnieszka
Witam, po dwóch dniach od zalania śliwek solanką pojawił sie biały nalot/ kożuch czy to normalne?
Kucharz ze mnie żaden, ale obstawiam, że to martwe drożdże wypłynęły.
pamietam kiedy bylam dzieckiem jadlam u kogos sliwki w zalewie octowej, byly bardzo dobre