Maj i czerwiec to miesiące, kiedy każdy weekend chciałoby się spędzać poza domem i korzystać z pięknej pogody. Warto być wtedy przygotowanym na wyżywienie siebie i najbliższych czymś tak samo smacznym, jak widok zielonych lasów i chmurek leniwie przesuwających się po błękitnym niebie.
Na takie okazje rewelacyjnie sprawdzą się właśnie mini pizze calzone, które – co najważniejsze – przygotujesz szybko i sprawnie w ciągu 20-30 minut. Po prostu wybierasz składniki, które akurat masz w lodówce, zawijasz w ciasto, pieczesz i gotowe!
Mini pizze calzone to również propozycja dla wszystkich fanów kuchni włoskiej, ceniących sobie dobry smak i możliwość zjedzenia domowego obiadu. Jako baza do stworzenia tego przepisu posłużyły mi produkty z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche, między innymi oryginalny włoski ser parmezan, którego jestem wiernym fanem :-)
Do przyrządzenia tego dania użyłem produktów kuchni włoskiej z gazetki Intermarche. Jak wypadło ich testowanie możesz przekonać się oglądając zdjęcia gotowego przysmaku, a na samym dole – pod przepisem – znajdziesz informacje na temat konkursu, w którym do wygrania jest 100 bonów zakupowych o wartości 300 zł! :-)
Czas przygotowania
około 25 minut
Składniki
- Paczka gotowego ciasta do pizzy, lub opcjonalnie ciasto francuskie
- Dwa pomidory świeże lub z puszki (całe)
- Szynka parmeńska
- Ser parmezan
- Ser żółty starty
- Czarne oliwki
- Pieczarki – ok. 3-4 sztuki
- Cebula
- Świeży szpinak – liście
- Pesto
Wykonanie
Ciasto rozwiń na desce lub blaszce i podziel na 8 lub 6 równych części.
Na ciasto wyłóż plastry pomidorów. Ja użyłem pomidorów z puszki, ponieważ mają więcej soku i zapewnią nadzieniu odpowiednią wilgotność. Jeżeli użyjesz świeżych pomidorów, możesz skropić je dodatkowo np. oliwą z oliwek.
Następnie na środku każdego kawałka ciasta ułóż po kilka plastrów pieczarek, posiekaną w kostkę cebulę i liście szpinaku.
Teraz czas na szynkę parmeńską. Na każdą porcję nałóż po pół dużego plastra szynki i nieco parmezanu.
Ostatnie elementy nadzienia to po pół łyżeczki pesto (czerwonego lub zielonego wedle uznania) i czarne oliwki.
Następnie każdy kawałek ciasta zacznij lekko rozciągać, tak aby udało się połączyć dłuższe boki i zamknąć nadzienie w środku. Zlepione ze sobą krawędzie dociskaj palcami, tak jakby to były pierogi ;)
Wszystkie mini calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp odrobiną startego żółtego sera i ziół (np. oregano, tymianek czy zioła prowansalskie).
Mini calzone piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C przez ok. 10 minut (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni.
Tak przygotowane mini-pizze rewelacyjnie sprawdzą się jako obiad lub przekąska w trakcie letnich wypadów za miasto. Muszę też przyznać, że równie dobrze sprawdzą się jako posiłek dla całej rodziny, niezależnie od tego czy będzie to śniadanie, obiad, czy kolacja. Kolejnym pomysłem na ich zaserwowanie jest nieplanowana wizyta znajomych lub domowa impreza, gdzie takie mini calzone spotkają się na pewno z dużym uznaniem, a Ty nie spędzisz zbyt dużo czasu na ich przygotowaniu :-)
Konkurs! :-)
Do wypróbowania produktów kuchni włoskiej z katalogu WARTO WYBRAĆ Intermarche i stworzenia tego przepisu zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Dla Was, drodzy czytelnicy, mam również coś ekstra.
Intermarche przygotowało do rozdania sto nagród w postaci bonów zakupowych o wartości 300 zł każdy. Aby wziąć udział w zabawie wystarczy zrobić nieduże zakupy w sklepie Intermarche, odwiedzić stronę: www.pelnywozek.pl i odpowiedzieć na proste pytanie. Powodzenia! :-)
Napisz pierwszy komentarz