Pomysł na to danie to była pełna improwizacja. Wyszło jednak tak dobrze, że koniecznie trzeba zachować je w formie przepisu. Upieczone w piekarniku warzywa w towarzystwie delikatnego łososia – a wszystko zrobione szybko, sprawnie i w jednym naczyniu.
Proste, szybkie, kilku-składnikowe dania to kuchni zabieganej rodziny po prostu konieczność. Na szczęście ta konieczność nie musi oznaczać jedzenia byle czego i byle jak. Może – a nawet powinno – być pysznie i świeżo.
W tym daniu świetnie komponują się ze sobą smaki cukinii i słodkich pietruszki, i marchewki. Rewelacyjne aromaty zapewniają zioła, np. rozmaryn, a delikatnie zapieczona ryba zapewnia potrzebne każdemu białka i całą masę dobroczynnych składników.
Czas przygotowania
Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 10 minut. Do tego doliczyć trzeba ok. 25 na upieczenie warzyw i ryby.
Składniki
Podaję ilość składników wystarczających na solidny, jednodaniowy obiad dla dwóch osób.
- 300-400 g filetu z łososia
- 1 nieduża cukinia
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn, suszony koperek
- opcjonalne dodatki do podania: jogurt naturalny, sos pomidorowy
Wykonanie
Warzywa umyj, obierz ze skóry i pokrój w dość grube talarki.
Wrzuć je do miski, posól i popieprz do smaku, posyp łyżką rozmarynu i skrop dość obficie oliwą z oliwek. Zawartość miski dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
WAŻNE: Warzywa powinny być ułożone płasko w jednej warstwie, tak aby plastry nie nachodziły na siebie – tylko wtedy ładnie się zrumienią od góry i od dołu.
Tak przygotowane warzywa wstaw na ok. 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
Następnie zabierz się za przygotowanie łososia. Filet pozbaw skóry i pokrój na kawałki wedle uznania. Mięso ryby posól i popieprz, skrop obficie sokiem z cytryny i posyp sporą ilością koperku.
Mniej więcej 8 minut przed końcem pieczenia warzyw dodaj do nich (na wierzch lub obok) łososia. Jeżeli upieczesz duże i grube kawałki ryby, może ona potrzebować nieco więcej niż 8 minut w piekarniku, ale zwykle jest to czas w zupełności wystarczający, a zarazem taki że ryba jest delikatna i soczysta.
Kiedy warzywa zmiękną i pięknie się przyrumienią, a ryba upiecze się idealnie, czas wyciągać nasz obiad z piekarnika i podać go jeszcze gorący! :)
Jako dodatek świetnie sprawdza się kilka łyżek sosu pomidorowego z kleksem jogurtu lub gęstej śmietany.
Napisz pierwszy komentarz