Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pieczony dorsz na dyniowym curry

pieczony dorsz curry dynia

Są takie dania, na które wystarczy popatrzeć i od razu wiadomo o co chodzi – czysta poezja. Zapraszam na dorsza pieczonego na dyniowym pure.

Danie to jest nieziemsko pyszne, a przy okazji naprawdę łatwe do zrobienia. Jak to często bywa w moich przepisach, cała tajemnica tkwi w dobrej jakości składnikach.

Składniki

Ilość składników dobierz wedle uznania. Ja przygotowywałem obiad dla czterech osób, więc użyłem czterech filetów z dorsza, ok. 0,5 kg dyni i jednej średniej cebuli.

  • Filet z dorsza
  • Dynia
  • Śmietanka 36%
  • Limonka
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przyprawy: mieszanka curry, imbir, cynamon, kardamon, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Miąższ dyni pokroiłem w kostkę, ułożyłem na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiłem na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C.

pieczona dynia

2. Kiedy dynia się piekła, dorodne i świeżutkie filety z dorsza pokroiłem na 5-6 centymetrowe kawałki, oprószyłem dość obficie przyprawą curry, solą i pieprzem, a następnie skropiłem sokiem wyciśniętym z limonki. Tak przygotowaną rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i odstawiłem na kilkanaście minut, aby lekko się zamarynowała. Dorsz to bardzo delikatna ryba, dlatego piekłem ją w bardzo gorącym (ponad 200 st. C) piekarniku jedynie przez ok. 10 minut (przed podaniem sprawdź czy ryba nie jest surowa, czas pieczenia zależy m.in. od wielkości pojedynczych porcji).

pieczony dorsz przepis

3. Jeszcze w trakcie pieczenia ryby cebulę i czosnek posiekałem drobno i lekko podsmażyłem w rondlu na łyżce oleju. Kiedy tylko ryba wylądowała w piekarniku, upieczoną wcześniej dynię dorzuciłem do rondla i zacząłem ją mocno podgrzewać. Już na samym początku dodałem po pół łyżeczki przyprawy curry, imbiru, cynamonu i słuszną szczyptę kardamonu. Dodałem też sok wyciśnięty z połowy limonki. Zawartość rondla doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na wolnym ogniu aż kawałki dyni całkiem się rozpadły. Na sam koniec do dyni dodałem śmietankę oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku, i dusiłem aż puree ładnie zgęstniało. Pure doprawiaj i modyfikuj do czasu aż będzie dla Ciebie wystarczająco pyszne.

dyniowe curry

4. Dorsz upiekł się w tym samym momencie, w którym gotowe było dyniowe pure. Jako dodatek zaproponowałem gotowane na parze brokuły. Całe danie rewelacyjnie wyglądało, bo zielone brokuły ładnie pasowały do źółciutkiego dyniowego puree i delikatnej, białej ryby. Kawałki dorsza ułożyłem na gorącym puree. Na każdym talerzu ułożyłem jeszcze po kawałku limonki, aby każdy mógł dodatkowo skropić jej sokiem swoją porcję ryby.

dorsz przepis

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Pieczony dorsz na dyniowym curry”

  1. Agnieszka pisze:

    Dziękuję za ten przepis – to dyniowe curry jest przepyszne. Do ryby pasuje znakomicie, ale i do pieczywa, właściwie do wszystkiego. Jedna z najlepszych rzeczy, jakie jadłam. Gratuluję :)

  2. eda pisze:

    dorsz pieczony pod przykryciem w tym naczyniu czy bez przykrycia?

  3. smakosz pisze:
    5

    Cieszę się, że zamroziłam dynie i przypadkiem wpadłam na ten przepis. Zrobiłam z łososiem zamiast dorsza i wyszło rewelacyjne. Tylko brakowało mi trochę lepiej opisanych proporcji a ja mam średnie wyczucie co do przypraw i trochę dałam za dużo pieprzu do łososia. Ale ogólnie pycha! Zamiast brokuł dałam brukselke i świetnie pasowało.

  4. Beata pisze:
    5

    Zrobiłam dzisiaj ten przepis. Curry dyniowe jest niesamowite, wszyscy domownicy zachwyceni. Dorsz wyszedł jednakże trochę mdły – może za mało przypraw i limonki dałam, albo za krótko się w nich marynował. Następnym razem spróbuję ten przepis zrobić z łososiem zamiast dorsza. A curry dyniowe będę wykorzystywać także do innych mięs. Mąż-mięsożerca zamówił już je z kurczakiem.

  5. Ania pisze:
    5

    A ja wypróbowałam. I muszę podziękować. Danie jest wyśmienite i od chwili pierwszej próby na stałe zagościło w rodzinny menu. Pokusiłam się nawet o próbę zamrożenia dyni, by zimą i wiosną móc cieszyć się smakiem tego wybornego puree :-)

  6. Maszyna do szycia pisze:

    Jadłam coś podobnego niedawno u mojego znajomego i mogę serdecznie polecić całość się komponuje całkiem fajnie naprawdę dobrze smakuje.

  7. Monika pisze:
    5

    wyglada super :) napewno zrobie jeszcze w tym tygodniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php