Mięso łososia przyrządzonego w marynacie sojowo-imbirowej jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku.
Rewelacyjny smak i aromat zapewniają takie składniki jak, np. imbir, czosnek, sos sojowy a delikatnie zapieczona ryba zapewnia potrzebne każdemu białka i całą masę dobroczynnych składników.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ok. 4 cm korzenia imbiru
- sól, pieprz do smaku
- ryż do podania
Przygotowanie
Składniki marynaty: sos sojowy, miód, sok z cytryny, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj.
Rybę dopraw solą oraz pieprzem, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym z marynatą i odstaw na ok. 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Rybę w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut.
Łososia podawaj z ryżem.
Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:
kocham imbir i curry do wszystkiego, a co do ryb jeśli przeszkadza Wam zapach, polecam zgrzewarkę próżniową, food saver mam sama, wygodnie szybko pakuje i nie ma zapachu