Dla szukających słońca i wiosennych, a nawet letnich klimatów przygotowałem przepis na stek z miecznika w parmezanowej panierce.
Jest to kolejny przepis przygotowany w ramach współpracy z firmą Makro. Poprzednio królowała wołowina, więc teraz przyszedł czas na coś z zupełnie innej bajki. W trakcie wizyty w hali Makro głównym punktem na liście zakupów były produkty z działu rybnego. Pierwotnie miałem chrapkę za przegrzebki, jednak ze względu na to, że jest to towar bardzo rozchwytywany, musiałem zmienić plany i zapamiętać, w jakie dni najłatwiej załapać się na małże św. Jakuba (nie jest to sobota po południu) :) Pomimo braku przegrzebków, wybór jak zwykle był bardzo duży, a moją uwagę przykuły piękne i świeże steki z miecznika.
Miecznik to szlachetna ryba o zwartym, białym mięsie – z tego powodu świetnie nadaje się np. do grillowania czy smażenia na patelni. Ja postanowiłem przyrządzić go w parmezanowej panierce, w towarzystwie grillowanych pomidorków i sosu bazyliowego.
Składniki
Podaję składniki na jedną porcję.
- stek z miecznika
- bułka tarta
- starty parmezan
- jajko
- świeża bazylia
- pomidory koktajlowe
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Ponieważ ryby smaży się bardzo krótko, przygotowania dania zacząłem od pomidorków. Całą kiść razem z gałązką dokładnie wypłukałem, osuszyłem, a następnie położyłem na rozgrzanej, suchej patelni grillowej. Nie ma co jednak przesadzać z temperaturą grillowania, bo pomidorki z zewnątrz się spalą, a w środku będą surowe. Pomidory od czasu do czasu przewracałem na bok, tak aby przypiekły się z każdej strony.
2. Kiedy tylko pomidory wylądowały na patelni, zająłem się przygotowaniem sosu bazyliowego. Garść świeżych liści bazylii wrzuciłem do pojemnika blendera, dodałem sól i pieprz do smaku, ok. pół łyżeczki soku z cytryny i cztery-pięć łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wszystko to zmiksowałem do uzyskania żywo zielonego sosu.
3. Dopiero co zacząłem przygotowania, a już przyszedł czas na finał ;) W nieduży spodeczku wymieszałem bułkę tartą ze startym parmezanem (w proporcjach 1 do 1), zaś w drugim spodeczku roztrzepałem jajko z dodatkiem soli i pieprzu.
4. Umyty i osuszony stek z miecznika zamoczyłem najpierw w jajku, a następnie dokładnie obtoczyłem w parmezanowej panierce.
5. Stek smażyłem na dość mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – po. 2-3 minuty z każdej strony – do czasu, aż panierka złapała ładny złoty kolor. Ja akurat trafiłem na dorodny i gruby stek (prawie 3cm), dlatego po usmażeniu wstawiłem rybę razem z patelnią na 2 minuty do piekarnika – dzięki temu miałem pewność, że z wierzchu się nie przypali, a w środku nie będzie surowa.
6. Miecznika podałem w towarzystwie grillowanych pomidorów i słusznej porcji sosu bazyliowego. Jako dodatek zaserwowałem jasne pieczywo, ale równie dobrze sprawdziłby się biały ryż lub pure ziemniaczane.
Smacznego! :-)
Napisz pierwszy komentarz