Sałatka Coleslaw jest jedną z bardziej znanych i lubianych surówek. Podstawowym składnikiem jest biała, szatkowana kapusta. W zależności od własnych upodobań smakowych i fantazji kulinarnej jej skład można dowolnie modyfikować. Przygotowałam swoją kolorową wersję tradycyjnej sałatki.
Sałatkę wzbogaciłam o czerwoną kapustę i odrobinę chrzanu dla podkręcenia smaku. Sałatka w takiej wersji nie tylko ładnie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Przygotowanie surówki nie zajmie więcej niż 15 minut. Najlepsza jest z młodej kapusty.
Czas przygotowania
Max. 15 min.
Składniki
- 200 g młodej, białej kapusty
- 100 g czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mała cebula
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 ml majonezu
- 1/2 łyżki chrzanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, poszatkuj, posól i odstaw na ok. 30 minut, żeby trochę zmiękła.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W misce wymieszaj jogurt naturalny, majonez i chrzan. Następnie połącz z warzywami.
Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do sałatki użyłem tylko czerwonej kapusty (białej nie miałem). Zamiast jogurtu użyłem śmietany jogurtowej 9%. Pani Olu : „Niebo w gębie”. Serdecznie dziekuję za przepis.