Sałatka jarzynowa to klasyka naszej polskiej kuchni. Zdecydowanie jeden z najbardziej znanych domowych przepisów. Dlatego nie mogło zabraknąć jej na blogu. Tym bardziej, że dla wielu osób to pozycja obowiązkowa każdej rodzinnej imprezy.
Pod nazwą sałatka jarzynowa może kryć się całkiem sporo wersji. Tak naprawdę każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki. Dla mnie numerem jeden wśród sałatek jarzynowych pozostaje przepis mojej mamy, który prezentuję dziś na blogu.
Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 puszka zielonego groszku
- majonez
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa pozostaw do przestudzenia. Jajka ugotuj na twardo.
Następnie obierz ogórki, jabłko, cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Ugotowane warzywa i jajko pokrój. Dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj odlany z zalewy zielony groszek.
Sałatkę warzywną wymieszaj z majonezem do uzyskania konsystencji takiej, jaką lubisz najbardziej. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień.
Bez musztardy i z kukurydzą, to nie sałatka, to jakiś przegląd tygodnia…
Dorzuciłam kukurydzę i ziemniaki. Wyszła pyszna :)
Do majki, gdzie ta kukurydza?
Na zdjęciu widać wyraźnie kukurydze, w opisie jej nie ma. Ja zawsze dodaje kukurydze z puszki. Świetnie pasuje do tej sałatki.
jeszcze musztarda! ;)