Śledzie to chyba najbardziej popularna przystawka. Bez śledzia trudno wyobrazić sobie wiele okazji. To częsty gość na wielu stołach, a zwłaszcza podczas świąt. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem możesz przygotować inną wersję. Dziś proponuję śledzie w towarzystwie sałatki z fenkuła, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli.
Śledzie w takim wydaniu to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych śledzi w śmietanie. Filety śledziowe bardzo dobrze komponują się z warzywami. Fenkuł nadaje sałatce oryginalny, anyżowy posmak. Do tego soczyste pomidorki koktajlowe i chrupiąca czerwona cebula.
Czas przygotowania
ok. 40 minut
Składniki
- 400 g filetów śledziowych (matiasy)
- 300 g kopru włoskiego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Śledzie osusz i pokrój w 3-4 cm paski.
Pokrojone filety umieść w misce, dopraw świeżo mielonym pieprzem, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i odstaw na ok. 30 minut.
Przygotuj dressing – oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z miodem i sokiem z cytryny.
Pomidorki przekrój na połówki, czerwoną cebule pokrój w piórka. Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Do warzyw dodaj dressing i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone filety śledziowe. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę oprósz posiekanym koperkiem.
Napisz pierwszy komentarz