Sezon na figi trwa u nas dość krótko. Warto więc korzystać i przygotować jak najwięcej dań z tymi pysznymi, egzotycznymi owocami. Dziś proponuję sałatkę z figami w roli głównej, do tego karmelizowana czerwona cebula i ser mozzarella.
Całość wystarczy skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz oprószyć podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Smaki idealnie się uzupełniają. W ten oto sposób powstało błyskawiczne, pełne smaków danie.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki
- 4 świeże figi (pokrojone na ćwiartki)
- ok. 100 g liści rukoli
- 60 g mozzarelli
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- garść orzechów włoskich
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Rukolę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
Przygotuj karmelizowaną cebulę – cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę umieść na patelni, posól i smaż przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2 – 3 minuty.
W międzyczasie na suchej, gorącej patelni zrumień orzechy włoskie. Patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby orzechy się nie przypaliły.
Odrywaj nieduże kawałki mozzarelli i układaj na liściach rukoli. Dołóż karmelizowaną cebulę, pokrojone figi i posyp podprażonymi orzechami włoskimi.
Przygotuj sos- w osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem przed podaniem.
Napisz pierwszy komentarz