Tofu to popularny składnik w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak. Po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje pożądany smak. Tym razem pokażę jak przygotować sałatkę z dodatkiem tofu w orientalnej marynacie.
Mieszanka ulubionych sałat, pomidorki koktajlowe, marynowane tofu, a całość skropiona charakterną marynatą. Sałatkę można podawać w pojedynczych miseczkach lub ułożyć wszystkie składniki na jednym większym półmisku.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.
Składniki:
- mieszanka sałat (wybrałam mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
- 200 g naturalnego tofu
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
- kiełki pora, brokuła lub rzodkiewki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- Korzeń imbiru (kawałek ok. 2cm)
Przygotowanie
Tofu odsącz dokładnie z zalewy i pokrój na mniejsze części – 2-3 cm kostkę.
Sos sojowy, olej sezamowy, obrany korzeń imbiru i ząbki czosnku umieść w pojemniku blendera. Wszystko zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą emulsję.
Pokrojone tofu umieść w misce i dodaj marynatę. Wymieszaj. Całość odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie odsącz tofu z marynaty (nie wylewaj jej) i smaż na patelni grillowej.
Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.
Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki i dorzuć do sałatki.
Dodaj grillowane tofu, kiełki i polej pozostałą marynatą.
Napisz pierwszy komentarz