Dziś proponuję przepis na pyszną, zdrową i kolorową sałatkę z pieczonych warzyw. W roli głównej dynia, papryka, czerwona cebula i czosnek. Sałatkę wzbogacam o rozmaryn oraz płatki chili dla podkręcenia smaku.
Idealnie sprawdzi się w dni, kiedy nie masz czasu na długie godziny w kuchni, bo sałatkę robi się błyskawicznie. Wystarczy pokroić warzywa, nastawić piekarnik i poczekać, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne. Warzywa w takim wydaniu smakują wyśmienicie.
Składniki
- 500 g dyni hokkaido
- 2 czerwone papryki
- 125 g rukoli
- 3 małe czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Dynię dokładnie umyj (jeśli używasz odmiany hokkaido nie musisz jej obierać), usuń włóknisty miąższ z pestkami i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cebule obierz i pokrój na ósemki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż przygotowane warzywa oraz ząbki czosnku w łupinie. Wszystko skrop solidnie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, płatkami chili (opcjonalnie) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 20 minut.
Z upieczonych papryk zdejmij skórkę i pokrój w większą kostkę. Czosnek wyciśnij z łupiny.
Rukolę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Dodaj pieczone warzywa.
Sałatka jest sucha, trzeba dodać sos vinegrette.