Chrupiąca i soczysta sałatka, zawierająca pyszne warzywa, które warto włączyć do swojego codziennego menu. Skomponowana jest z selera naciowego z dodatkiem jabłka, marchewki, pora i podprażonych orzechów włoskich.
Sałatka z selera naciowego to świetny dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska dla osób, które lubią intensywne smaki. Charakterny seler świetnie łączy się ze słodkim jabłkiem i karmelizowaną marchewką.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.
Składniki na 2 porcje
- 1 jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 marchewka
- garść orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.
Z pora odetnij zielone liście, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.
Duże łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry, końcówki porozrywaj tak jak sałatę.
Jabłko dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Następnie pokrojony owoc skrop połową soku z cytryny.
Przygotuj warzywne wstążki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką do jarzyn na wstążki. Następnie wszystkie paski pokrój nożem tak, aby uzyskać efekt makaronu.
W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem i resztą soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem.
Do miski wrzuć wstążki z marchewki i wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji. Odstaw do przestudzenia.
Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż liście z selera naciowego, na zieloną warstwę wyłóż resztę przygotowanych składników – plasterki pora i selera, pokrojone jabłko, wstążki marchewki.
Całość polej sosem jogurtowym i posyp podprażonymi orzechami włoskimi.
Napisz pierwszy komentarz