Moja ukochana małżonka nazywa mnie często Człowiekiem Słoikiem. Serio. :-) Bierze się to z faktu, że bardzo lubię eksperymentować i zarówno kupować różne dziwne produkty „zasłoikowane” jak i przygotowywać własnej roboty przysmaki, które następnie przechowuję właśnie w słoikach. Z tego powodu słoiki zajmują całkiem sporą część naszej lodówki.
I właśnie w tej słoikowej kolekcji pojawiły się niedawno przepyszne, pięknie różowe, chrupiące i idealnie kwaskowate rzodkiewki. Zalewa przygotowana m.in. z octu jabłkowego, czosnku i pieprzu, rewelacyjnie podkręca smak rzodkiewek, a dodane do całości cienkie piórka czerwonej cebuli czynią z tego słoikowego dzieła spektakularny dodatek do kanapek czy sałatek.
Jeżeli lubisz ogórki małosolne albo kiszone, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 cebuli czerwonej
Na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku – posiekany drobno
- 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
Wykonanie
Rzodkiewkę pozbaw natki, cebulę obierz ze skóry, a następnie oba warzywa pokrój na cieniutkie plasterki (np. przy pomocy mandoliny).
Wodę i ocet wlej do garnka, dodaj czosnek, miód i przyprawy, a następnie doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
Kiedy już zalewa się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj dalej przez ok. 5 minut
Pokrojone warzywa umieć w słoiku i zalej gorącą zalewą.
Słoik zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Tak przygotowane rzodkiewki możesz spokojnie przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
A tutaj możesz zobaczyć przepis w wersji wideo:
Witam…przepis swietny. Ja na swoj smak dodalem wiecej cebuli i szczypior…kosztowalem jeszcze na cieplo i …
„japrdle”!!!!
Nie jadlem czegos lepszego…