Zupa z młodych liści i korzeni buraczków to pierwsze skojarzenie jakie przychodzi na myśl o botwince. Roślina ma jednak znacznie więcej kulinarnych zastosowań. Botwinę wykorzystałam do przygotowania kremowego serka śniadaniowego.
Aromatyczne pieczone buraczki w połączeniu z kremowym serem ricotta smakują rewelacyjnie. Tak przygotowany serek ląduje na domowych bajglach. Do tego plastry wędzonego łososia i posiekany świeży koperek. Moja dzisiejsza propozycja niech będzie dla Was inspiracją do stworzenia najlepszych kanapek.
Czas przygotowania
ok. 15 minut
Składniki
- bajgle (można wykorzystać swoje ulubione pieczywo)
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- pęczek botwiny wraz z buraczkami
- 125 g ricotty
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek koperku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Liście wraz z młodymi buraczkami dokładnie opłucz. Buraczki rozłóż na folii aluminiowej. Następnie posyp je solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrop obficie oliwą z oliwek. Buraki zawiń folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Ricottę umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Przestudzone buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników.
Dodaj listki botwiny – mniejsze wrzuć w całości, a duże liście pokrój i dodaj do ricotty.
Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Tak przygotowanym serkiem posmaruj rozkrojone bajgle, nałóż plasterki łososia, przykryj i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.
Wyglądają smakowicie:) A pomysł z użyciem botwinki- świetny! Pozdrawiam!