Czekoladowy budyń jaglany to kolejny pomysł na wykorzystanie super zdrowej odmiany kaszy w mojej kuchni. Przygotowanie jaglanego przysmaku jest bardzo proste. Sprowadza się do zmiksowania ugotowanej na mleku kaszy z pozostałymi składnikami – gorzką czekoladą, daktylami i bananem.
Budyń czekoladowy podałam z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz pestkami granatu. Płatki migdałów dodały chrupkości, a dorzucając czerwone pestki zyskałam lekko kwaskową nutę przełamującą słodycz.
Czas przygotowania
20 minut
Składniki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka dowolnego mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 daktyli
- 1 banan
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- do podania – 2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni, 2 łyżki pestek granatu
Przygotowanie
Kaszę jaglaną opłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj szczyptę soli i zalej wodą oraz mlekiem.
Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka – ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Garnek zestaw z ognia i dodaj daktyle oraz plasterki banana.
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki, aksamitny krem. Jeśli jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.
Ciepły budyń umieść w szklankach i podawaj udekorowany płatkami migdałów i pestkami granatu.
Napisz pierwszy komentarz