W weekendy mogę zwolnić tempo i poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania. Sięgam wtedy po nowe przepisy i chętnie eksperymentuję. Tym razem postawiłam na gofry. Bitą śmietanę i owoce zamieniłam na wytrawne dodatki.
Do tradycyjnego ciasta dodałam starty ser cheddar, przyprawiłam solą i pieprzem, a po upieczeniu chrupiące gofry wzbogaciłam o rukolę i jajko w koszulce. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, np. gofry serwuj z ulubionymi pastami, które zazwyczaj lądowały na kromce chleba.
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1/2 szklanki tartego sera cheddar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- rukola
- jajka
Przygotowanie
Przygotuj ciasto – białka oddziel od żółtek. Białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Na moich gofrach ląduje rukola i jajko w koszulce.
Napisz pierwszy komentarz