Grzanki na dobry początek dnia – to moja kolejna propozycja śniadaniowa. Chrupiąca kromka pieczywa skropiona oliwą extra vergine, a na niej gruba warstwa domowego pesto i plastry wędzonego łososia.
Opieczoną bagietkę obficie posmarowałam pesto miętowo-bazyliowym. Smarowidło ma charakterystyczny, świeży posmak, który bardzo lubię. W połączeniu z łososiem tworzy kompozycję doskonałą.
Jeśli chcesz więcej pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie, zerknij na przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Znajdziesz tu wskazówki, jak zrobić smaczną jajecznicę, omlety, tosty czy kanapki.
Składniki
- bagietka
- 125 g łososia wędzonego na zimno (plasterki)
- kiełki rzodkiewki
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka świeżych liści bazylii
- 1 szklanka świeżych liści mięty
- 2 ząbki czosnku
- 70 g płatków migdałowych
- 70 g parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotuj pesto – płatki migdałowe, ząbki czosnku, listki świeżej mięty i bazylii włóż do pojemnika blendera. Dodaj starty parmezan oraz oliwę z oliwek.
Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gęste, gładkie pesto.
Bagietkę pokrój w kromki, skrop z obu stron oliwą z oliwek i podpiecz w opiekaczu do kanapek lub w piekarniku.
Każdą kromkę posmaruj pesto, nałóż plasterki łososia i kiełki rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:
Napisz pierwszy komentarz