Jajka bardzo często goszczą u mnie na stole o pranku. Z dodatkiem jajka można przygotować wiele różnorodnych, pysznych śniadań. W ostatnim czasie moim hitem śniadaniowym są jajka zapiekane w sosie pomidorowym.
Do sosu pomidorowego dodaję jeszcze czerwona soczewicę, liście jarmużu oraz aromatyczne przyprawy – kumin, imbir, słodką paprykę. To doskonała propozycja, jeśli masz ochotę na coś innego niż jajecznica czy klasyczne jajko sadzone. Potrawę serwuję na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki
- 200 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki
- 100 g czerwonej soczewicy
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 2 garści liści jarmużu
Przygotowanie
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około 12 minut, aż do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Na patelnię dodaj pomidory z puszki wraz z przyprawami i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Ugotowaną soczewicę połącz ze składnikami na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.
W sosie pomidorowym i soczewicy zrób wgłębienie i wbijaj po jednym jajku. Patelnię przykryj pokrywka i gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Bardzo często robię podobne dania ale z soczewicą jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuję ten przepis.
Bardzo ładnie wygląda to danie. Idealne na śniadanie. :)
Super, ja też uwielbiam jajka o poranku, zwłaszcza w takiej kolorowej warzywnej wersji :)