Jeśli znudziła Wam się klasyczna jajecznica czy jajko sadzone to mam doskonałą propozycję śniadaniową. Są to jajka zapiekane w awokado z dodatkiem papryczki chili i sporą porcją szczypiorku.
Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników, a jajka zapiekane w awokado pięknie prezentują się na talerzu i są przepyszne. Z czym je serwować? Możesz wykorzystać swoje ulubione przyprawy, kiełki czy świeże zioła.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego na świąteczne śniadanie to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek do podania
Przygotowanie
Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu. Jeśli wgłębienie po pestce jest za małe możesz je powiekszyć przy pomocy łyżeczki.
Do każdej połówki owocu wbij po jednym małym jajku.
Awokado wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Upieczone awokado wyjmij z piekarnika, posyp solą, pieprzem i płatkami chili oraz udekoruj solidną porcją posiekanego szczypiorku.
Kiedyś przygotowałam ten podobny posiłek, niestety po pieczeniu był gorzki, choć smak awokado przed pieczeniem był bardzo dobry. Nie wiem, dlaczego mi nie wyszło. Może kiedyś jeszcze raz poeksperymentuję z tym…