Kremowe jajka zapiekane w kokilkach to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie i pyszne śniadanie. Wystarczą jajka, resztę składników możesz dobrać wedle własnych upodobań smakowych. Do przygotowania porannego dania wybrałam szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe.
Jajka w kokilkach piekę w kąpieli wodnej. Dzięki temu białka równomiernie się ścinają, a żółtka pozostają płynne. Śniadanie serwuję od razu po wyciągnięciu foremek z piekarnika w towarzystwie kromki chrupiącego pieczywa – zanurzona w rozpływającym się jajku smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 2 jajka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki śmietany 30%
- masło do posmarowania foremek
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Kokilki lub małe naczynia żaroodporne posmaruj masłem.
Do każdej foremki włóż po 2 plasterki szynki. Dodaj łyżkę śmietany oraz kilka sztuk pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych.
Następnie ostrożnie wbij jajko, dzięki temu żółtko pozostanie w całości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika. Piecz przez ok. 12 minut.
Dodaj kilka gałązek zieleniny np. rukoli czy świeżych ziół.
Napisz pierwszy komentarz