Zdrowa, smaczna, pożywna i przede wszystkim łatwa do wykonania kanapka śniadaniowa z łososiem. Za sprawą kilku kolorowych dodatków najzwyklejsza kanapka staje się wyjątkowo apetyczna.
Podstawą mojej śniadaniowej przekąski jest bajgiel, czyli drożdżowa bułeczka z dziurką w środku. Do bajgli pasują wszelkiego rodzaju mięsa, w tym proponowany przeze mnie łosoś. Przygotowuje się go ekspresowo, bo w piekarniku. Do tego dodatki – surówka coleslaw i sos, które możesz zrobić dzień wcześniej.
Składniki:
- 4 bajgle lub bułki maślane
- 4 kawałki łososia
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz
- surówka colesław
Przygotowanie
Łososia przypraw solą i pieprzem. Umieść w misce i dodaj sos sojowy oraz miód. Odstaw do zamarynowania na na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj surówkę coeslaw.
Przygotuj sos – w misce wymieszaj majonez z chrzanem.
Łososia upiec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, przez 10 minut.
Bułki przekrój na połowę. Na dolną część nałóż surówkę, następnie rybę, wierzch ryby posmaruj sosem majonezowym.
Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:
Napisz pierwszy komentarz