Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek. Smarowidło występuje w wielu wariantach smakowych i kolorystycznych. Dziś stawiam na zielone pesto z jarmużu, które ląduje na kromce chleba razem z serem camembert. Apetyczna kanapka to moja kolejna propozycja śniadaniowa.
Wiadomo, przygotowanie kanapek to nic skomplikowanego. Dlatego moją propozycję potraktuj bardziej jako inspirację niż przepis. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. wymienić pesto na bazyliowe, z rukoli czy pietruszki. Tak samo ser camembert zamień na mozzarellę lub ricottę.
Wracając do mojej kanapki. Wykorzystałam kromki chleba żytniego, które obficie posmarowałam pesto jarmużowym. Smarowidło z jarmużu ma charakterystyczny, orzechowy posmak, który bardzo lubię. W połączeniu z kremowym serem tworzy kompozycję doskonałą.
Składniki
- chleb żytni na zakwasie (wybierz swoje ulubione pieczywo)
- 125 g sera camembert
- 70 g liści jarmużu + kilka liści do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki migdałów, lekko uprażonych na suchej patelni
- 10 g parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Przygotuj pesto – jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i wrzuć do pojemnika blendera.
Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do jarmużu. Dorzuć podprażone płatki migdałów i starty parmezan.
Dodaj oliwę z oliwek, sól, i pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.
Kromki chleba posmaruj obficie pesto, następnie ułóż plasterki sera camembert i dorzuć listki jarmużu.
Napisz pierwszy komentarz