Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak i co najważniejsze są bardzo zdrowe.
Naleśniki to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej (mąką gryczana nie zawiera glutenu, dlatego uznaje się ją za łatwiej przyswajalną). Mąkę otrzymuje się z gryki. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym jak i słodkim nadzieniem.
Przygotowanie
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki, z obu stron do zezłocenia.
Napisz pierwszy komentarz