W tygodniu o poranku jadam najczęściej jaglankę w różnych wersjach lub kolorowe kanapki. W weekendy mogę poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania i stawiam wtedy na bardziej wymyślne dania. Jednym z takich dań są omlety na słodko.
Przepisów na omlet w słodkiej wersji jest sporo. Wybieram prostą i sprawdzoną recepturę. Omlet przygotowany w ten sposób jest delikatny i puszysty. Serwuję go z karmelizowanym jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi. Polecam na weekendowe leniwe śniadanie.
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 40 g brązowego cukru
- 50 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- cukier puder do podania
Przygotowanie
Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Orzechy włoskie posiekaj. Jabłko obierz i pokrój w większą kostkę.
Mąkę przesiej do miski i odstaw. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę przy pomocy miksera (mikser na wysokich obrotach). Zmniejsz obroty i dodawaj delikatnie roztrzepane żółtka, cały czas ubijając – ok. 1 minutę. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę.
Gotowe ciasto delikatnie wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż omlet uzyska złocisty kolor.
Na drugą rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po chwili dodaj masło i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj jabłka, podsmaż przez kilka minut.
Dorzuć rodzynki i orzechy włoskie. Smaż jeszcze przez minutę, po czym wylej na przygotowany omlet.
Omlet podawaj posypany cukrem pudrem.
przepyszne;) omlet wyszedł super.