Owsiankę można przygotować na wiele sposobów. Dlatego moje śniadanie nigdy nie smakuje tak samo. Tym razem wersja z dodatkiem suszonych owoców i bakalii. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na smaczne śniadanie bez pieczywa.
Owsiankę gotuję na wodzie z dodatkiem mleka roślinnego – migdałowego, które możesz zastąpić innym mlekiem. Do wyboru masz mleko sojowe, kokosowe, ryżowe czy sezamowe. Możliwości jest wiele. To samo dotyczy dodatków. Moją owsiankę podaję z suszonymi owocami – morelami i żurawiną oraz orzechami włoskimi i migdałami. W sezonie warto wykorzystać świeże owoce.
Składniki
- 50 g płatków owsianych (ok. 1/2 szklanki)
- 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego
- 250 ml wody
- 6 suszonych moreli
- 1/4 szklanki lekko rozdrobnionych orzechów włoskich, migdałów
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
W małym garnku umieść płatki owsiane, żurawinę oraz pokrojone na mniejsze kawałki morele.
Składniki zalej wodą, ustaw na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejsz ogień do minimum, dolej mleko i gotuj przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj miód lub syrop klonowy oraz pokruszone orzechy i migdały.
Napisz pierwszy komentarz