Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Dlatego wybierając taką opcję śniadaniową staram się korzystać ze świeżych, smacznych i kolorowych dodatków. Dziś na kromce chleba ląduje pasta z awokado.
Awokado idealnie sprawdza się do kanapek. Na blogu gościły już przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców – klasyczne guacamole czy pasta z awokado i mięty. Tym razem awokado połączyłam z jajkiem, czosnkiem, sokiem z limonki i płatkami chili. Dodatki nadają paście wyrazisty, pikantny smak. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- szczypta płatków chili
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny gotować się 6 minut.
Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.
Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu (warto zachować pestkę owocu, o tym w dalszej części wpisu).
Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.
Dodaj ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca.
Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz