Rośliny strączkowe sprawdzają się idealnie do sporządzania różnorodnych past. Na blogu znajdziesz już przepis na pastę z bobu, groszku czy białej fasoli. Ta ostatnia szczególnie przypadła mi do gustu, dlatego tym razem przygotowałam pastę z czerwonej fasoli.
Do czerwonej fasoli dodaję czosnek, paprykę słodką i ostrą dla pokręcenia smaku. Do pasty dorzucam także orzechy włoskie, które nadają smarowidłu chrupkości. Kanapki z pastą z fasoli są świetną alternatywą dla tradycyjnych kromek z serem czy wędliną.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli, lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki odcedź i umieść w pojemniku blendera.
Dodaj ząbki czosnku, orzechy włoskie, słodką i ostrą paprykę. Dopraw solą, pieprzem. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.
Pastę serwuj na pieczywie posypaną posiekaną natką pietruszki.
P.S. W nowym 2016 roku zapraszamy na kanał bloga na YouTube, gdzie publikujemy przepisy na pyszne, kolorowe i zdrowe jedzenie, a także opowiadamy o zdrowym stylu życia bez wyrzeczeń i zmuszania się do czekogolwiek! :-)
Kliknij tutaj i zobacz profil Zajadam.pl na YouTube
Przepis łatwy a pasta pyszna, polecam!